Ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης της Ελληνικής Δορυφορικής Τηλεόρασης

Ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης της Ελληνικής Δορυφορικής Τηλεόρασης

Αρ. Πρωτ. 5275/08.3.2007

Προς:
- Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών
- Υπουργό Επικρατείας
- Υπουργό Τουρισμού


Ένα σημαντικό μέσο προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και της επαφής της χώρας μας με τον απόδημο ελληνισμό είναι η δορυφορική τηλεόραση. Η διαχείριση των καναλιών και του προγράμματος της ελληνικής δορυφορικής τηλεόρασης έχει ιδιαίτερες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.

Παρ' όλα αυτά η ελεύθερη λήψη και πρόσβαση σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια από το εξωτερικό είναι περιορισμένη, καθώς υπάρχει μόνο το κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, που εκπέμπει δορυφορικά και χωρίς συνδρομή. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, διαθέτουν περισσότερα κανάλια και παρουσιάζουν μία πιο προσεγμένη και οργανωμένη προβολή της χώρας τους στο εξωτερικό μέσω δορυφορικής τηλεόρασης.
Το ελληνικό πρόγραμμα που προβάλλεται μέσω του δορυφορικού κρατικού καναλιού θεωρείται σε ορισμένες περιπτώσεις παρωχημένο, ενώ δεν μεταφέρει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ένα πλουραλιστικό σύγχρονο πρόγραμμα θα συνέβαλλε πέρα από την επαφή των απόδημων Ελλήνων με την πατρίδα τους, στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε μια συντονισμένη κίνηση προβολής της Ελλάδας και ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται από τα αρμόδια Υπουργεία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ελεύθερη δορυφορική λήψη στο εξωτερικό περισσοτέρων ελληνικών καναλιών;

- Υπάρχει οργανωμένη καμπάνια από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού που να προβάλλει τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης στο εξωτερικό;

Απαντήσεις Υπουργείων